
Det er efterhånden bevist utallige gange, at mobilfri undervisning har stor effekt på elevernes samvær, nærvær og koncentration. Men når det drejer sig om en efterskole opstår nye dilemmaer, for skal man tage mobilerne fra eleverne søndag aften, når de ankommer til skolen? Skal det være tilladt i et tidsrum? Eller skal man lade eleverne bestemme selv? I en artikel på Efterskolerne.dk fortæller tre efterskoler om deres mobilpolitik.
Mobilfri efterskole til efterårsferien
Gørlev Idrætsefterskole er mobilfri efterskole fra skolestart og frem til efterårsferien. Elevernes telefoner bliver låst inde søndag aften, når de kommer på skolen, indtil de tager hjem på weekend. Efter efterårsferien er det en afstemning blandt eleverne, der afgør politikken for resten af skoleåret. Ifølge forstander Niels Skak har det en god effekt: ”Eleverne kommer tættere på hinanden, og jeg tror også, at medarbejdere og elever kommer tættere hinanden,” siger han. I 2020 var Nanna Haag-Petersen var elev på skolen, og der endte afstemningen efter efterårsferien med, at eleverne måtte have telefonerne på værelserne og fællesarealerne i forbindelse med værelserne. Hun siger: ”Vi var alle sammen meget indstillet på at få telefonerne tilbage, men det var mest for at få minder her fra skolen med billeder og videoer.” Hun fortæller også, at hun og flere af hendes venner har opdaget, at verden på telefonen ikke er lige så spændende som virkeligheden.
Mobilfri undervisning
På efterskolen Solbakken har de valgt den model, der minder mest om mange af folkeskolerne og gymnasierne rundt i landet. De skriver på deres hjemmeside: Hver morgen afleverer eleverne deres mobiltelefoner. De bliver opbevaret på skolens kontor, hvor eleverne naturligvis kan hente deres mobil, hvis de skal bruge den i forbindelse med undervisningen. Det fungerer godt ifølge forstander Marianne Mortensen, og på trods af, at hun ikke bryder sig om stramme regler, er hun tvivl, om det er det rigtige at give eleverne mobilen igen efter skole, fordi mobiltelefonerne udfordrer fællesskabet. Sylvester Karlsen, som var elev på skolen, da artiklen på efterskolerne.dk blev udgivet, kan ligesom Marianne Mortensen også se begge sider af sagen: ”Jeg synes, det er en ret god idé. Der er ikke konstant lyde i ens lomme, og jeg føler ikke, jeg skal tjekke hele tiden. Folk bruger deres telefon, når de har den. Så jeg kan godt se, hvorfor lærerne gerne vil have os til at aflevere dem.” Han fortæller dog også, at han er glad for, at han kan hente telefonen igen, fordi han bruger den til at koble af efter skole.
Eleverne bestemmer selv
På Efterskolen for Scenekunst opmuntres eleverne til at lade mobilen blive på værelset, men der er ingen tvang. Hvert år i begyndelsen af skoleåret sættes der fokus på, hvordan mobiltelefoner og digitale medier i det hele taget påvirker og kan tage fokus væk fra at skabe nye relationer og fællesskaber. I løbet af de første to introuger har skolen næsten en hel dag, hvor de taler om digitale medier. Det er i den forbindelse, at skolen udfordrer eleverne til enten at lade mobiltelefonen ligge på værelset eller at aflevere den på kontoret, før de går i seng. Og det betyder, at eleverne bliver bevidste om, at mobiler og andre gadgets ikke skal fylde for meget. ”Det er ligesom blevet indgraveret i vores hjerner, at vi ikke bruger dem så meget. Sidst på skoleåret kommer det lidt som en selvfølge. Vi har fået et virkelig godt fællesskab, så vi føler ikke rigtig, vi har brug for input fra omverdenen,” forklarer Clara Tolbøll. Forstander Heine Boe er enig: ”For os handler det meget om at skærpe elevernes fokus og tematisere det i starten af skoleåret,” siger han. Kilde: efterskolerne.dk
Gør din efterskole mere eller mindre mobilfri med et mobilhotel
Hos HoldOn har vi udviklet specielle mobilhoteller til skoler og efterskoler, og de kommer i form af kasser og skabe samt mobilholdere, der kan stilles i en reol. Mobilhotellerne er alle foret med skum, hvilket sikrer, at der ikke sker noget med telefonerne, mens de er i skolens varetægt. Bestil mobilhotel til jeres skole her.