Mobiltelefoner suger nærvær i klasselokalet

Gennem de seneste 25 år, har jeg som folkeskolelærer oplevet, hvordan Snake er blevet til Roblox og hvordan mobiltelefonerne har sneget sig ind i vores dagligdage, i vores hjem, i skolegården og i klasselokalet. På bekostning af nærvær og fokus i klasselokalet. I starten var det spændende for eleverne, at de ikke længere skulle igennem telefoncentralen af forældre til de legekammerater, man gerne ville have fat i, og lidt senere var højdepunktet de lynhurtige tekstbeskeder, der fløj frem og tilbage helt uden brevduer eller besøg fra Postmand Per. Gennem årene blev telefonerne mere og mere smarte. Skærme på størrelse med en standard Mayland-kalender, højhastighedsinternet og ikke mindst muligheden for at matche på Tinder, se Unboxing på YouTube og lægge dansevideoer på Tik Tok. Det er med andre ord slet ikke svært at forstå, hvorfor telefonerne har så stor magt. Mine timer om differentialregning og stærkstrømsfysik, har bare svært ved at konkurrere med katte, der kan spille blokfløjte. Men kære medlærer! Opgiv ikke håbet! Ved at følge disse tre simple råd, kan du få nærværet tilbage i klassen, uden ligefrem at være nødsaget til at uploade din undervisning på TikTok:

3 gode råd til at få nærvær og fokus tilbage i klasselokalet

  1. Tag udgangspunkt i elevernes verden, når du underviser. Altså den verden, som de får serveret på deres elskede mobiltelefoner. Følg med på de sociale medier. Start med at få styr på, hvem Jas og Mika er (det udtales *Sjas*), og dernæst kan du fortsætte med Anders Hemmingsen og Alexander Husum. Det næste skridt er så at lave koblingen mellem differentialregning og videoer med eksplosionseffekter og lynsnakkende teenagere. Men det skal du nu nok finde ud af.
  2. Tag ved lære af Anders, Jas, Mika og Alexander. Hvad gør de sociale mediepersonligheder spændende at følge? Brug din næste ferie på et større empirisk arbejde, hvor du analyserer deres kommunikationsform og følgernes kommentarer – eller du kan nøjes med at tage genvejen: Spørg dine elever. Der er ingen garantier for, at du får nogen som helst brugbar viden ud af det, men det er forsøget værd, og dine elever vil helt sikkert elske, at du viser interesse for deres verden.
  3. Det tredje råd kan ikke komme bag på dig, hvis du ved, hvilket website, du er landet på: Tag mobiltelefonerne. Simple as that. Find en kasse eller endnu bedre – køb en af mine fantastiske mobilholdere, og bed eleverne om at aflevere deres mobiltelefoner, når de kommer om morgenen. Du vil høre brok i starten. Men det er blot en bivirkning ved medicinen, som helt sikkert nok skal virke – det viser utallige undersøgelser.

Jeg hepper på dig! Kontakt mig, hvis du vil høre mere om mine mobilhoteller – eller bestil online lige nu.

Kontaktformular